Skoč na obsah Skoč na menu

Ako sa nedať nachytať pri výbere pečiva?

CELOZRNNÉ pečivo je vyrobené z celozrnnej múky. Tá vzniká pomletím celého zrna obilniny. Práve obal a klíčok zrna obsahuje najviac vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.

BIELE pečivo je vyrobené z bielej múky, ktorá je zbavená obalu a klíčku zrna. Biela múka obsahuje prevažne škrob a na rozdiel od celozrnnej múky je nutrične chudobnejšia s veľmi nízkym obsahom vlákniny.

CEREÁLNE pečivo je v podstate úplne všetko pečivo, pretože cereália je v preklade vlastne obilnina. Cereálne teda neznamená celozrnné, čo si však veľa ľudí mýli.

VIACZRNNÉ pečivo obsahuje viac druhov múky ( pšeničná, ražná, špaldová...) Viaczrnné pečivo neznamená celozrnné.

TMAVÉ pečivo – ide o biele pečivo, ktoré je len dofarbené jačmenným sladom alebo iným druhom farbiva. Celozrnné pečivo nie je tmavé.

SLNEČNICOVÉ, ĽANOVÉ, TEKVICOVÉ pečivo... je zväčša len biele pečivo posypané na povrchu nejakými semienkami, aby robilo dojem, že je zdravšie.

GRAHAMOVÉ pečivo – je celozrnné pečivo, obsahuje otruby a je bohaté na obsah vlákniny.

BIELKOVINOVÉ, večerné pečivo- obsahuje vyšší podiel bielkovín, tukov, má vyšší obsah kalórií. Na výrobu bielkovinového chleba sa používajú rôzne zdroje bielkovín. Bežne sa jedná o proteínové prášky, ktoré sú vyrobené z vaječných bielkov, sóje, srvátky alebo hrášku.

 

Ak chceme zvoliť čo najzdravšiu alternatívu pečiva, vyberáme pečivo celozrnné, pričom nie je až tak podstatné, o aký druh obilniny sa jedná ( raž, špalda, pšenica...)

Čo sa týka spôsobu prípravy pečiva – rozlišujeme pečivo kváskové a pečivo s droždím:

  • KVÁSKOVÉ pečivo - kvások sa vytvára postupnou fermentáciou, preto je kváskové pečivo ľahšie stráviteľné, nezaťažuje tak tráviaci systém, má nižší glykemický index, lepšiu vstrebateľnosť živín, prirodzene dlhšiu trvanlivosť.
  • KVASNICOVÉ pečivo – s droždím, obsahuje pomerne veľa prídavných látok, ktoré zlepšujú chuť a predlžujú trvanlivosť. Pacienti často popisujú neznášanlivosť lepku, avšak problém môže spôsobovať práve horšie trávenie pečiva s droždím.


Malým deťom do 1,5 roku dávame kváskové pečivo z bielej múky a to z dôvodu, že časti obalu zrna môžu mechanicky dráždiť jemnú sliznicu čreva. Postupne prechádzame na celozrnné pečivo.


Takže aká je najlepšia varianta pečiva? Celozrnné a zároveň kváskové. Skúste ísť do obchodu a také kúpiť... ťažká úloha pred Vami.


MUDr. Mirka Moravčíková, pediater, 11.3.2024