Skoč na obsah Skoč na menu

Ak by som mala užívať iba 1 výživový doplnok, ktorý by to bol?

Za mňa určite omega 3 mastné kyseliny ( DHA - kyselina dokozahexaénová a EPA - kyselina eikozapentaénová) Nebudem sa v tomto článku venovať podrobne biochémii tukov,  len v skratke vysvetlím, prečo práve omega 3 MK.

V našom organizme hrá kľúčovú úlohu pomer omega 3 MK a omega 6 MK. Za ideálneho stavu by mal byť v rovnováhe. Pôsobia totiž protichodne! Omega 3 MK pôsobia protizápalovo, rozširujú cievy, znižujú zrážanlivosť krvi, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, zlepšujú mozgové funkcie, spomaľujú starnutie buniek.... Omega 6 MK majú presne opačný účinok. Nepomer omega 3 a omega 6 MK vedie k mnohým civilizačným ochoreniam ( ateroskleróza, infarkt, mozgová mŕtvica,  Alzheimerova choroba, demencia, onkologické ochorenia depresívne stavy, reumatoidná artritída, Crohnova choroba a rôzne iné zápalové ochorenia ....)

 

Omega 3 MK sú pre náš organizmus esenciálne, tzn., nevie si ich telo syntetizovať samé a musíme ich teda prijímať v potrave. Hlavným zdrojom omega 3 MK sú morské ryby. Na to, aby sme stravou prijali dostatočné množstvo omega 3 MK, mal by náš jedálniček obsahovať minimálne 3x týždenne morské ryby a to len v prípade prevencie ( pri riešení už vzniknutého problému by mal byť príjem aj 300g denne)

Zdrojom omega 6 MK je predovšetkým priemyselne spracované mäso, rýchle občerstvenie a hotové jedlá. Vysoký obsah omega 6 MK v potravinách živočíšneho pôvodu je spôsobený najmä zvýšeným používaním koncentrovaných a lacných krmív v priemyslovom hospodárstve. Vysoký obsah omega 6 MK má aj slnečnicový olej, často používaný v domácnostiach.

Dnes je priemerný pomer omega 3 a omega 6 MK 1 : 20, u mladých ľudí dokonca 1 :25 , čo nie je až také prekvapivé, vzhľadom na dnešný spôsob stravovania.

Ako jednoduché riešenie sa ponúka zvýšiť príjem rýb v strave. Avšak treba brať do úvahy 2 aspekty:

Ryby dnes  predstavujú určité toxikologické riziko. Dôvodom je kontaminácia morskej vody, kedy sa v nich akumulujú toxické látky, ako je napríklad ortuť. Preto sa tehotným ženám odporúča konzumovať ryby s nízkym obsahom ortuti Vhodnejšie sú ryby, ktoré žijú kratšie, ako napr. sardinky, pri dlhšie žijúcich rybách, ako je napr. tuniak, dochádza k väčšej akumulácii toxických látok.

Obsah omega 3 MK v samotných rybách je závislý od toho, čo daná ryba konzumuje. Divo žijúca ryba sa živí inými rybami a obsahuje teda výrazne vyššie množstvo omega 3MK. Ryby chované vo veľkochovoch sú kŕmené granulami, čo naopak výrazne znižuje obsah omega 3MK.

V súčasných podmienkach je teda pomerne náročné udržať dostatočný príjem omega 3MK. Riešením je suplementácia omega 3MK vo forme výživových doplnkov.  Aj v tomto prípade je vhodné klásť dôraz na dostatočnú kvalitu. 

Užívanie omega 3 Mk je vhodné pre všetky vekové skupiny, veľký význam má užívanie omega 3MK v tehotenstve.

Omega 3 MK a deti

  • Majú pozitívny vplyv na celkový neurologický vývoj dieťaťa
  • Zlepšujú koncentráciu, proces učenia a pamäť
  • Zvyšujú imunitu organizmu
  • Majú pozitívy vplyv na emocionálnu rovnováhu
  • Používajú sa pri liečbe ADHD ( hyperaktivita u dieťaťa ), pri úzkostných stavoch
  • Pôsobia preventívne v prípade kardiovaskulárnych a zápalových ochorení


Každý deň sa stretávam s tým, že rodičia veľmi aktívne dopĺňajú stravu dieťaťa rôznymi výživovými doplnkami a vitamínmi, častokrát až nezmyselne a zbytočne a to, čo skutočne má význam deti nedostávajú. Na záver by som len podotkla, že nie som kamarátkou žiadnej firmy predávajúcej produkty s obsahom omega 3MK.

 

MUDr. Miroslava Moravčíková, 14.8.2023

 
swiss cheap replica rolex datejust 116203 72203 36mm mens champagne dial for sale.reddit panerai watch cajas timepiece exercises some older the watchmaking arena technicians.