Skoč na obsah Skoč na menu

Ovocie- aké, kedy, koľko?

  • ideálne je deti od malička učiť, že ovocie a zelenina sú súčasťou každého denného jedla a neponúkať dieťaťu sladkosti a iné „nezdravé“ pochutiny, kým nezje svoju „dennú dávku“ zdravej zeleniny alebo ovocia
  • odporučené je skonzumovať denne aspoň 500g ovocia a zeleniny
  • ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov sú bobuľoviny, všeobecne ovocie a zelenina tmavej farby ( čučoriedky, černice, tmavé hrozno, slivky, červená kapusta...)
  • odporúčam preferovať sezónne a domáce druhy ovocia a zeleniny, keďže sa zbiera zrelé a má tak najvyššiu výživovú hodnotu
  • v zimných mesiacoch využívať ako zdroj vitamínov domáce mrazené ovocie ( čučoriedky, jahody, ríbezle, maliny, černice...) do jogurtov, ovocných kaší , musli, smoothie
  • ovocie a zelenina si v najväčšej miere uchovávajú svoje antioxidačné vlastnosti pri mrazení, sušení, naopak tepelnou úpravou ( kompóty, presnidávky) sa ich obsah výrazne znižuje
  • nesezónne a tropické ovocie sa prepravuje loďami cez more a vo všeobecnosti je zbierané nezrelé. Niektoré druhy ovocia sú veľmi náchylné na pokazenie, takže počas ich prepravy je potrebné ich ožiariť, či chemicky konzervovať, používajú sa rôzne plyny, aby sa spomalil proces zrenia. Následne sú uložené v dozrievacích skladoch ešte niekoľko dní, kým sa dostanú na pulty predajní. Takéto ovocie z obchodných reťazcov nemá plnohodnotný obsah živín vzhľadom k času, ktorý prebehne od zberu ku konzumácii
  • je dokázané, že vitamíny v chemickej podobe (tzv. vitamínové suplementy z lekární), nemajú efekt v prevencii ochorení. Vysvetľuje sa to tým, že rastlinné potraviny obsahujú celý komplex antioxidantov (stovky až tisícky druhov), ktoré účinkujú synergicky, tzn. navzájom sa ich účinky potencujú. ( jeden antioxidant podporuje účinnosť iného) Je nemožné chemicky vyrobiť takýto kokteil bioaktívnych látok, preto sa stráca účinnosť chemicky vyrobených vitamínov. Takže radšej hrsť domácich bobuľovín, ako hrsť vitamínov

 

V PRÍPADE, ŽE DIEŤA S OVOCÍM „BOJUJE“, skúste niektoré z týchto tipov:

  • Odšťavte ovocie a dajte mu ho vo forme džúsu, najlepšie do nejakej peknej, nepriehľadnej fľašky.
  • Urobte z ovocia pyré a v lete ho zamrazte do nádobiek na nanuky alebo ako dreň.
  • Ovocné pyré alebo šťavu použite na prípravu ovsenej kaše ( ovocie pridávame až do hotovej kaše, aby sa nestrácali vitamíny pri tepelnej úprave) môžete posypať obľúbeným Grankom ( ktoré nie je úplne zdravé, ale dieťa nebude tak skúmať, aký vzhľad má samotná kaša).
  • Ovocie rozmixujte do jogurtu, smotany...
  • Deti obľubujú smotanové pochúťky, kde vrstvíme piškóty ( ideálne celozrnné) rozmrazené alebo čerstvé ovocie, kyslú smotanu, tvaroh, puding...
  • Zeleninové polievky mixujte na krémovú konzistenciu ( deti tak nebudú po kúskoch vyberať neobľúbené druhy zeleniny).
  • Ovocie ponapichujte na špajdlu a urobte tak ovocné špízy, ktoré si prípadne môžu namáčať napr. v čokoláde.
  • Ovocie a zeleninu im ponúkajte nakrájanú na menšie kúsky, deti to zjedia skôr ako celé jablko alebo broskyňu.


Z toho vyplýva moja rada – leto je jasné, konzumovať sezónne ovocie. No a v zime uprednostniť mrazené. Hrsť mrazených lesných čučoriedok nám dá násobne viac vitamínov a antioxidantov ako čerstvé čučoriedky z Peru!

 

MUDr. Mirka Moravčíková, pediater, 24.6.2024