Vitamíny v boji proti chorobám
V našom tele sa denne odohráva boj medzi dobrom a zlom. Boj medzi tým, čo nášmu zdraviu prospieva a naopak tým, čo ho poškodzuje
Zlo - to sú voľné radikály, veľmi reaktívne častice, ktoré vznikajú pôsobením
- nezdravej stravy ( vyprážanie, grilovanie, konzervanty...)
- ionizujúceho žiarenia
- znečisteného ovzduši
- fajčenia...
Poškodzujú zdravé bunky a sú zodpovedné za vznik väčšiny ochorení a za starnutie organizmu.
Dobro - to sú tzv. antioxidanty – vitamíny ( bioaktívne látky), ktoré dokážu účinne bojovať s voľnými radikálmi a neutralizovať ich.
Čo je zdrojom antioxidantov?
Antioxidanty sa nachádzajú predovšetkým v rastlinnej potrave. Ich zdrojom je ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, celozrnné výrobky. Sú to tzv. bioaktívne látky, medzi najznámejšie patria- vitamín A, C, E, selén, karotenoidy, lykopén, bioflavonoidy, fytosteroly, fenoly....)
Ak sú bunky vystavené nadmernému pôsobeniu voľných radikálov, vzniká tzv. oxidačný stres, ktorý spúšťa kaskádu procesov, ktoré poškodzujú štruktúru buniek a vedú k viacerým závažných ochoreniam.
K najbežnejším „voľnoradikálovým“ ochoreniam patrí:
- ateroskleróza, srdcovo-cievne choroby, infarkt, mozgová príhoda
- rakovina
- Parkinsonova a Alzheimerova choroba,
- poruchy imunity
- cukrovka, reumatická artritída, šedý zákal
- ale aj predčasné starnutie...
Sú faktory, ktoré len ťažko ovplyvníme ( znečistenie prostredia, pôsobenie žiarenia), naopak sú faktory, ktoré môžeme výrazne ovplyvniť ( fajčenie, zloženie stravy, predovšetkým obsah antioxidantov ) V závislosti od toho ovplyvňujeme vzájomný pomer medzi dobrom ( antioxidanty) a zlom (voľné radikály).
Hodnota ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity) určuje schopnosť danej potraviny, neutralizovať a ničiť voľné radikály. Čím je táto hodnota vyššia, tým vyššiu antioxidačnú silu má daná potravina, teda tým efektívnejšie spomaľuje starnutie a zabraňuje vzniku ochorení́.
Denná hodnota ORAC by mala byť okolo 5000 jednotiek ( pri fajčení a chorobe sa výrazne zvyšuje)
Tabuľka uvádza schopnosť jednotlivých potravín neutralizovať voľné radikály.
https://www.superfoodly.com/orac-values/
Tipy na úpravu stravy:
- zvýšiť príjem orechov ( neslaných, nepražených), stačí 5-6ks denne
- odporučené je skonzumovať denne aspoň 500g čerstvého ovocia a zeleniny
- ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov sú bobuľoviny, všeobecne ovocie a zelenina tmavej farby ( čučoriedky, černice, tmavé hrozno, slivky, červená kapusta...)
- odporúčam preferovať sezónne a domáce druhy ovocia a zeleniny, v zimných mesiacoch využívať ako zdroj vitamínov domáce mrazené ovocie, kvasenú kapustu, vyhýbať sa chemicky spracovaným potravinám
- ovocie a zelenina si v najväčšej miere uchovávajú svoje antioxidačné vlastnosti pri mrazení, sušení, tepelnou úpravou sa ich obsah znižuje
- je známe, že ovocie má najvyššiu výživovú hodnotu, keď sa zbiera zrelé. Tropické ovocie sa prepravuje loďami cez more a vo všeobecnosti je zbierané nezrelé. Niektoré druhy ovocia sú veľmi náchylné na pokazenie, takže počas ich prepravy je potrebné ich dokonca ožiariť, či chemicky konzervovať. Následne sú uložené v dozrievacích skladoch ešte niekoľko dní, kým sa dostanú na pulty predajní. Tropické ovocie z obchodných reťazcov má neplnohodnotný obsah živín vzhľadom k času, ktorý prebehne od zberu ku konzumácii.
- v zimnom období pridávame mrazené ovocie ( čučoriedky, jahody, ríbezle, maliny...) do jogurtov, ovocných kaší ( ovocie pridávame až do hotovej kaše, aby sa nestrácali vitamíny pri tepelnej úprave) deti obľubujú smotanové pochúťky, kde vrstíme piškóty ( ideállne celozrnné) rozmrazené ovocie, kyslú smotanu, tvaroh, puding...
- hodnoty ORAC v tabuľke pri jednotlivých potravinách sa môžu meniť v závislosti od kvality potraviny ( lesné čučoriedky obsahujú niekoľkonásobne vyššie hodnoty ako čučoriedky dovezené v zime z Argentíny)
- je vhodné dopĺňať stravu o vitamíny? Je dokázané, že vitamíny v chemickej podobe (tzv. vitamínové suplementy z lekární), nemajú efekt v prevencii ochorení. Vysvetľuje sa to tým, že rastlinné potraviny obsahujú celý komplex antioxidantov (stovky až tisícky druhov), ktoré účinkujú synergicky, tzn. navzájom sa ich účinky potencujú. ( jeden antioxidant podporuje účinnosť iného) Je nemožné chemicky vyrobiť takýto kokteil bioaktívnych látok, preto sa stráca účinnosť chemicky vyrobených vitamínov. Odporúčam len špeciálne prípravky, ktoré sú vlastne výťažkom z ovocia.
- jediný vitamín, ktorý by v v zimnom období mali všetci užívať je vitamín D. Je len v malej miere zastúpený v potravinách a získavame ho prevažne zo slnečného žiarenia, ktorého je v zimnom období málo. Vitamín D má v organizme dôležitú úlohu pri raste a stavbe kostí, ale jeho nedostatok spôsobuje tiež vznik rakoviny, autoimunitných ochorení, alergií a výrazným spôsobom oslabuje imunitu.
MUDr. Mirka Moravčíková, detská lekárka